Skip to main content

Venttiilien säätö

Venttiilit säädetään moottorin ollessa kylmä eli anna koneen seistä yön yli ennen säätöä.

 1. Aseta pyörä keskituelle.
 2. Irroita ja poista istuin (irroita kaksi ruuvia istuimen etuosan alapuolelta, nosta istumen etupäätä vähän ja vedä eteenpäin).
 3. Poista tankki (irroita kiinnityspultti tankin takaosasta, vedä tankkia taaksepäin, irroita letkut (tyhjää tankki päästämällää bensat bensapumpun IN-liittimeen menevästä letkusta kanisteriin) ja johdot.
 4. Poista ilmapuhdistimelle menevät letkut.
 5. Poista venttiilien suojakupit.
 6. Poista moottorin vasemmasta poskesta kolmella ruuvilla kiinni oleva pyöreä suoja ja sen alta löytyvä 17 mm avainvälillä oleva suojamutteri.
 7. Pyöritä moottoria myötäpäivään keskellä olevasta mutterista (22mm), kunnes sen yläpuolella olevassa tarkistusikkunassa T-merkin vieressä oleva viiva ja osoitin ovat kohdakkain. Tämän merkin kohdalla on takimaisen sylinterin yläkuolokohta, jolloin sylinterin molemmat venttiilit voidaan tarkistaa ja tarvittaessa säätää.
 8. Tarkista venttiilien välys mittaliuskalla (imu 0,07 – 0,12 mm (0,10 mm)ja pako 0,12 – 0,17 mm (0,15 mm)), jos mittaliuska liikkuu painajan ja venttiilin varren välissä hiukan tihkeästi on välys oikea. Jos välystä täytyy säätää; löysää kiristysmutteri lenkkiavaimella ja säädä oikea välys kuusiokoloavaimella. Tarkista välys vielä mutterin kiristyksen (27 Nm) jälkeen varmistaaksesi ettei välys muuttunut kiristyksen vaikutuksesta.
 9. Takimaisen sylinterin venttiilien säädön tarkistuksen jälkeen pyöritä moottoria myötäpäivään kunnes tarkistusikkunassa kohtaavat (merkitön) viiva ja osoitin. (Tarkistusikkunasta voidaan nähdä kolmaskin merkki, kahden viivan välissä oleva F, se on takimmaisen sylinterin sytytyskohta).
 10. Kun merkitön viiva ja osoitin ovat kohdakkain, kokeile liikuttaa molempia etumaisen sylinterin venttiilin painajia. Jolleivat ne liiku vapaasti on sylinteri pakotahdissa, pyöritä moottoria vielä täysi kierros jotta työtahti tulee kohdalle ja voidaan tarkistaa etumaisen sylinterin venttiilien välykset.
 11. Tarkista välykset kuten edellä.
 12. Tarkista ja vaihda tarvittaessa venttiilien suojakuppien ja vasemman posken suojan O-renkaat.
 13. Kiinnitä suojakupit, ruuvien kiinnitysmomentti on 10 Nm.
 14. Kiinnitä muut irroitetut osat